Liniste in casa, pace intre copii

Auzim de multe ori parinti spunand -  e treaba lor cum se inteleg, noi nu ne amestecam … Pe altii ii auzim intervenind foarte des, poate prea des si luand partea celui mai mic (de obicei).

De fapt, armonia intre frati nu este ceva ce apare de la sine. Copiii invata si din reguli create si din confruntari, dar si pe baza de consecinta. Va propunem cateva cai de a face pace intre copii si liniste in casa.

Stabileste rolul fiecaruia

Rolul celui mai mare trebuie sa fie comparabil cu al celui mai mic. Nu starniti avalansa de resentimente a fratelui mai mare, facandu-l sa simta ca pierde teren si locul in familie ii este luat de cel mai mic. Nici cel mic nu trebuie sa fie afectat de “sefia” celui mai mare, pentru ca in felul acesta tensiunile cresc. Cel mai bine este ca fiecare sa aiba roluri de o importanta comparabila. Atentie ! Comparabila din punctul lor de vedere, nu al tau.

Creaza reguli si asigura-te ca se respecta !

Creaza reguli si afiseaza-le intr-un loc vizibil de catre toti. Reguli de genul: nu va culcati certati vor ajunge sa fie a doua natura in casa voastra. Astfel veti avea in casa o atmosfera calda si linistita.

Stabileste consecinte

Cand regulile sunt incalcate, stabileste care sunt consecintele si aplica-le neintarziat. Cheia este consecventa si hotararea cu care vei actiona. I-a daramat castelul de nisip – va trebui sa faca ceva placut pentru celalalt, ca reparatie, in afara faptului ca isi va cere iertare.

Discutiile in familie

Poate parea fortat, dar, in tumultul vietuirii, e posibil sa fie mai rare ocaziile in care sa va intalniti cu totii. Stabiliti ca regula o zi in care sa se potriveasca programul tuturor, in care sa stati de vorba despre ce a mai facut fiecare, daca sunt proiecte in legatura cu spatiul in care locuiti (de exemplu o reamenajare a bucatariei), cu ce poate contribui fiecare pentru ca toata lumea sa fie multumita, rezolvarea conflictelor aparute pe parcursul saptamanii. Puteti “asezona” intalnirea familiei cu niste gogosi calde si un joc de societate si in felul acesta odata cu placerea degustarii va aparea si dragul povestirii.

Motto-urile sau vorbele de duh

Parintii pot stabili reguli care sa fie motto-urile relatiilor dintre frati: “fratele = cel mai bun prieten”, “conflictele – le rezolvam intre noi – nu in afara familiei”, “ce se spune intre frati, intre frati ramane”. Intotdeauna, vorbele de duh trebuie sa fie simple si scurte. In felul acesta vor fi memorabile !

Timp pentru fiecare

E fortat sa ii desparti si sa ii trimiti pe fiecare sa se joace singur, dar, din cand in cand poti sa il trimiti pe unul dintre ei la familia surorii tale, iar pe celalalt la bunici. In felul acesta stimulezi “dorul” si ideea cum ca poate ar fi fost mai distractiv impreuna, dar si pretuirea ca fiecare poate avea timpul sau, pe care nu este obligat sa il petreaca impreuna cu fratele.

Tu cum te descurci sa ii tii in relatii bune pe copii tai ? Ai avut relatii amiabile la randul tau, cu fratii ? Parintii au avut un cuvant de spus in definirea relatiilor dintre voi ?

Povesteste-ne istoria ta si poti castiga premii supriza de la Bebeart.ro