Sfatul BebeArt

Ca sa te “aventurezi” la un drum lung cu masina impreuna cu bebelusi, copii mici, mari sau adolescenti trebuie sa te inarmezi cu umor, capacitate mare de prevedere si un plan bun.



Mersul cu masina timp de mai multe ore va ofera posibilitatea sa vorbiti, dar si sa ascultati. Copii mici vor fi incantati sa le povestiti aventurile voastre din copilarie, iar pentru adolescenti va fi o ocazie sa “observe” ca si voi ati fost ca ei, ca si voi sunteti oameni.



Daca plecati de acasa cu bebelusi si/sau copii de gradinita

-        Incercati sa va adaptati calatoria la programul avut anterior

.

Unii dintre parinti prefera sa calatoreasca noaptea cu bebelusii, pentru ca acestia vor dormi, iar traficul va fi diminuat. Noaptea insa si parintii ar trebui sa doarma. Fiecare dintre noi, stim care este ritmul familei noastre si uneori cel mai bine este sa pleci la prima ora a diminetii, astfel copii fiind somnorosi, vor deveni activi cand sunteti deja la jumatatea drumului.



Continuati calatoria atata timp cat copii trag un pui de somn si opriti atunci cand li se face foame sau au alte necesitati. E posibil sa mai ratati unele atractii turistice, dar, v-am prevenit – aveti nevoie de simtul umorului.



Aveti grija la ce se bea pe bancheta din spate in timpul mersului. 

Copii pot bea suc in timpul mersului, dar se poate ca acest lucru sa dauneze curateniei din masina si sa cauzeze intarzieri. Unii copii au rau de masina, iar voi sa nu fi aflat acest lucru, asa incat de preferat ar fi numai apa, in recipiente potrivite pentru calatorii.



Fiti pregatiti pentru interventie!

 Pregatiti si tineti la indemana servetele umede, servetele de hartie, batiste, saci de gunoi, scutece, dar si haine de schimb.

     

Imbracaminte adecvata pentru calatorie! 

Imbracati-I comod, cu haine ce se pot dezbraca usor si sunt confortabile. Lasati camasa cu papion si rochia de la bunica pentru alte ocazii.



Daca plecati in calatorie cu scolari

. Variati asezarea in masina la fiecare oprire. 

Ca sa fie pace, variati locurile in masina pentru a evita certurile de genul “El/ea vede mai bine”, “Uite, iar a pus piciorul in partea mea …”, dar fara a da unuia dintre ei satisfactie. Daca nu le convine, vor face alianta impotriva parintilor, ceea ce va mai amana “neintelegerile” dintre ei.

Puneti bebelusul intre ei. 

Cu trei copii, puteti pune bebelusul in mijlocul banchetei din spate si in acest fel este stabilita o granita intre cei doi, dar au si incantatoarea posibilitate sa se joace cu micutul.

      

Opriri la fiecare 2-3 ore pentru “Picnic”

Faceti pauze la fiecare 2-3 ore in calatoria voastra, pentru a merge la toaleta, a face putina miscare, eventual cu un Frisbee si a lua o gustare.



Aduceti cu voi “metode de distractie” – Jocuri si jucarii. 

Tablete pentru copii, jocuri si jucarii electronice, dar si carti de colorat, creioane colorate, carticele cu stickere. Niste jucarii noi,  surpriza, pe care sa le “descopere” cat mai mult timp si care sa fie tratate ca o recompensa.

 Incarcati tabletele si reinnoiti bateriile. 

Aveti grija ca jocurile electronice sa fie incarcate, eventual sa aveti la voi un incarcator cu fir lung sa strabata pana pe bancheta din spate. Jucariile sa aiba bateriile schimbate, dar sa aveti si la voi seturi potrivite de baterii.



Incheierea calatoriei inainte de lasarea serii

. Copii trebuie sa perceapa experienta calatoriei ca pe una distractiva. Aveti grija sa ajungeti la destinatie inainte de lasarea serii pentru ca ei sa aiba putin timp si pentru explorat si pentru cina.



Copii peste 10 ani si adolescenti

 - Fii un bun ascultator! 

Destinderea pe care ti-o da plecarea intr-o calatorie, poate fi un bun prilej de deschidere. Faptul ca nu va priveste in ochi, ii poate da curaj sa va spuna unele lucruri care sunt mai greu de spus la o discutie fata in fata.

Asculta si nu judeca! 

- Implica-l in planificarea calatoriei

. Un adolescent cu o tableta in mana, poate alege un drum mai bun, poate alege locul unde sa va opriti si puteti afla ce i-ar placea sa faca si sa vada in aceasta calatorie. 



Permite-I sa aleaga muzica

. Muzica in timpul calatoriei – multe beneficii incontestabile. Invita-l sa aleaga muzica pe care sa o ascultati si aratati pretuire pentru gusturile sale. O critica va atrage dupa sine blocajul in comunicare.