Topul celor mai bune scaune de masa pentru bebe şi copii

Cum alegi cele mai bune scaune masă pentru bebeluși

Când vine vorba despre a alege scaunul de masă, gândește-te care sunt nevoile bebeşului tău, dar şi ale tale. De asemenea, înainte de a îţi stabili bugetul pe care eşti dispusă să îl aloci pentru această achiziţie, ai în vedere că vă veţi folosi împreună de acest scaun câţiva anişori din viaţa copilului tău. Altfel spus, varianta cea mai ieftină –  şi foarte atractivă la prima impresie –  s-ar putea să nu fie totdeauna şi alegerea cea mai înţeleaptă.

Alege scaunul de masă după o informare solidă despre acest subiect. Ca punct de plecare în această privinţă, află din acest material ce tipuri de scaune de masă există în prezent pe piaţă și cum să îl alegi pe cel potrivit pentru voi.

 

 

Tipul scaunului este foarte important pentru bebe

Scaunul de masă standard, normal

Această categorie cuprinde scaunele de masă fixe, scaunele de masă reglabile sau scaunele de masă rabatabile, adică acele scaune tradiţionale, care dispun de regulă de mai puţine funcţii suplimentare. Dintre cele trei tipuri, cel reglabil este adesea cel mai căutat de mămici întrucât adaptarea componentelor în funcţie de necesităţi poate facilita munca mamei, dar şi confortul copilaşului.

Scaunul de masă multifuncțional

Dacă îţi doreşti să investeşti într-un produs care să fie util atât pentru momentele în care îl hrăneşti pe cel mic, cât şi pe post de loc de joacă, scaunul multifuncţional sau transformabil este alegerea oportună. Acest tip de scaun poate să devină foarte uşor un centru interactiv pentru cel mic, fiind un înlocuitor pentru salteluţa interactivă, centrul de activităţi sau măsuţa de activităţi.

Scaunul de masă cu înălțător

Înălţătorul este doar un accesoriu ce este pus deasupra scaunului normal cu scopul de a conferi stabilitate poziţiei copilului, precum şi înălţimea coresponzătore pentru a putea fi hrănit adecvat. Deşi nu este de cele mai multe ori prima alegere pentru mămici, înălţătorul este foarte util atunci când mergi la un restaurant cu copilaşul sau atunci când nu dispui de foarte mult spaţiu în casă.

Scaunul de masă atașabil

Cu toate că nu oferă acelaşi confort precum un scaun multifuncţional sau ca unul standard şi nici nu dispune de funcţii suplimentare, scaunele de masa ataşabile se dovedesc totuşi foarte practice în anumite situaţii. Astfel, dacă eşti o mămică ce iese des la plimbări sau călătoreşte mult cu bebe, un scaun ce poate fi anexat la orice masă te poate scuti de multe bătăi de cap.

Detaliile scaunului vor face diferența la fiecare masă a lui bebe

Sistemele de siguranţă sunt necesare pentru bunăstarea micuţului tău şi, implicit, pentru liniştea ta sufletească, aşa că nu fă sub rabat de la calitatea lor. Totodată, pentru a îţi uşura munca atunci când vine vorba de mesele lui bebe, dar şi pentru a avea mereu în atenţie confortul său, foloseşte doar un scaun de masă care dispune de accesoriile necesare îndeplinirii acestor nevoi şi care să fie adecvat vârstei sale.

Ai grijă la sistemele de prindere

Siguranţa bebeluşului tău este negreşit foarte importantă, aşa că şi alegerea unui sistem de prindere corespunzător este o prioritate. În acest sens, cea mai bună opţiune este un sistem format din 5 curele prinse într-un punct de siguranţă rezistent. Curelele sunt dispuse astfel: 2 la umeri, 2 în talie şi o curea între picioruşele bebeluşului.

Asigură-te că scaunul se adaptează vârstei lui bebe

În funcţie de vârsta până la care vrei să foloseşti scaunul de masă pentru bebe, te poţi hotărî pentru ce model optezi. În prezent, sunt mulţi producători care fabrică modele ce pot fi utilizate o perioadă îndelungată, începând de la vârsta de 6 luni, momentul de la care este indicată începerea diversificării alimentaţiei şi până la cea de 4-5 ani, atunci când acesta deja poate sta singur în scăunel.

Scaunul ajustabil este foarte important

Posibilitatea de a regla părţile componente ale scaunului de masă – spătarul, şezutul, tava pentru mâncare – este un real avantaj. Pe lângă faptul că îţi va uşura ţie munca de a îl hrăni pe bebe, te va ajuta şi în a găsi poziţiile cele mai comode pentru el. În plus, ajustabiliatatea îţi oferă şi garanţia faptului că vei putea folosi scaunul o perioadă mai lungă de timp, chiar şi atunci când micuţul tău creşte în înălţime şi în greutate.

Optează pentru un scaun de masă ușor

Se ştie că orice mămică are o multitudine de lucruri la care să fie atentă, aşa că nu sta pe gânduri ori de câte ori îţi poţi uşura munca. De aceea, scaunului pe care îl achiziţionezi este preferabil să nu îi lipsească anumite elemente importante: cataramă, husă şi tavă, roţi, precum şi posibilitatea de a fi pliat.

Cumpără doar scaune cu certificare

Siguranţa celui mic este în mod cert un aspect care are întâietate pentru tine. Mai ales în perioada de început, plină de emoţii, atunci când cel mic se obişnuieşte să stea în scăunel, trebuie să te asiguri că acesta îndeplineşte toate condiţiile de siguranţă pentru a evita producerea vreunui accident. Verifică aşadar cu prudenţă ca produsul pe care l-ai ales să aibă certificare pentru siguranţa scaunelor de copii.

Achiziţionează și o husă detașabilă

Perioada diversificării alimentelor este fără doar şi poate o perioadă interesantă, dar şi cu multe provocări pentru tine. Cel puţin la început, bebeluşul tău va scăpa deseori mâncare pe jos sau va murdări părţile componente ale scăunelului. Evită să depui un efort suplimentar şi alege un scaun de masă cu husă detaşabilă, pe care să o poţi curăţa uşor, direct la maşina de spălat.  

Alte aspecte de care să ții cont când cumperi un scaun de masă pentru bebe

Numărul de kilograme pe care îl poate tolera scaunul de masă, vârsta până la care este recomandată folosirea lui de către bebe, precum şi materialul din care este realizat sunt elemente pe care te sfătuim să le iei în considerare ca să eviţi neplăcerea de a fi nevoită să să renunţi la un moment dat la el. De asemenea, lista aspectelor care au prioritate în procesul decizional de achiziţie a scaunelului nu trebuie să neglijeze nici includerea existenţei suportului pentru picioruşele micuţului tău.

Uită-te care este greutatea maximă admisă

Copilaşul tău se va înălţa şi va lua în greutate într-un ritm alert, aşa că o alegere inspirată va avea în vedere şi numărul de kilograme pe care îl poate suporta scăunelul. Pentru a nu fi nevoită să îl înlocuieşti, încredinţează-te de la bun început că cel pe care îl cumperi suportă măcar 15 kg.

Ai grijă și care este vârsta maximă pentru care se recomandă scaunul

Nu îţi doreşti ca bebeluşul tău să se simtă inconfortabil sau să fie expus în vreun fel la risc de accidente, prin urmare ai grijă să verifici vârsta până la care este indicată folosirea scaunului de masă pe care îl cumperi. În al doilea rând, fii atentă la acest aspect şi pentru că bebe se va folosi de scaunul său special destul de mult timp, adică cel puţin până la vârsta de 3 anişori.

Materialul din care este confecționat scaunul este foarte important

Scaunele de masă cu picioarele din metal şi turnate în plastic ori cu şezutul sub forma unei umpluturi realizate din plastic au avantajele unui preţ convenabil, a unei greutăţi mici, a faptului că pot fi uşor manipulate în spaţiu, curăţate uşor şi a celui că pot fi pliate rapid. Singurul dezavantaj pe care îl prezintă plasticul este că poate să nu ofere suficient confort pentru bebe uneori (mai ales in zona spatelui şi în cea a capului).

În ceea ce priveşte scaunele de masă produse din lemn, pe lângă aspectul elegant şi calitatea de a fi rezistente, prezintă totuşi anumite inconveniente de ordin pratic peste care nu poţi trece cu vederea chiar cu lejeritate. Astfel, trebuie să fii atentă ca şezutul să nu fie prea adânc pentru bebe, iar suportul pentru picioare prea mic. Nu în ultimul rând, scaunele din lemn au un grad de manevrabilitate redus şi pot fi curăţate mai greu decât cele din plastic.

Asigură-te că are suport pentru picioarele lui bebe

Suportul pentru picioare detaşabil şi reglabil este un element pe care ar trebui să îl ai în recuzită de accesorii a scaunului de masă pentru bebeluşul tău. În acest sens, e bine să ţii cont de faptul că organismul fragil al micuţului tău se va simţi mult mai comod dacă va avea un sprijin pentru picioruşe. După ce va fi suficient de mărişor, vei decide dacă este cazul să mai ataşezi suportul scaunului sau nu, în funcţie de ce nevoi exprimă el.  

Cele mai bune scaune de masă pentru bebeluși recomandate

Selectarea unui scaun de masă poate fi totuşi complicată pentru multe mămici chiar şi după o temeinică informare prealabilă. Iată care sunt cele mai recomandate scaune de masă pentru bebeluși:

 

Scaun de masa Inglesina My Time

Scaun de masa Inglesina My Time cu pozitie de somn.

-Spatarul inclinat si dispozitivul de reglare a picioarelor permite o pozitie buna pentru odihna copilului in timpul mesei.

-Sezutul este amplu si confortabil.

-Scaunul se regleaza pe inaltime in 4 pozitii.

-Curatarea se face usor datorita materialului din care este confectionat, cu o simpla stergere cu buretele.

-Tavita de serviciu deasemenea se curata foarte usor.

Detalii tehnice:

-Greutate cu tavita: 11 Kg.

-Greutatate fara tavita: 9,8 kg

-Dimensiuni deschis: latime x inaltime x adancime 57 cm x 85-106 cm x 77,5 cm.

-Dimensiuni inchis: latime x inaltime x adancime  57 cm X 98 cm x 26,5 cm

 

Scaun de masa Prima Pappa Zero Follow Me

Caracteristici:

  • Tavita dubla - pentru masa si joaca, reglabila in 2 pozitii, cu protectie care impiedica copilul sa isi treaca picioarele pe lateralul scaunului;
  • Tavita detasabila si lavabila (poate fi spalata si in masina de spalat vase);
  • Scaun reglabil pe inaltime in 7 pozitii diferite;
  • Centura de siguranta in 5 puncte, reglabila pe inaltime;
  • Spatarul reglabil in 5 pozitii si suportul de picioare se poate inclina in 3 pozitii;
  • Dotat cu separator anatomic pentru picioare pentru un plus de siguranta;
  • Prevazut cu 4 roti, 2 dintre ele pot fi blocate.
  • Inchidere compacta, simpla, cu ajutorul butoanelor de pe baza;
  • Husa bine captusita pentru confort maxim
  • Usor de depozitat - pliat; ocupa putin spatiu;
  • Este un scaun de masa multiplu premiat, gratie nivelului inalt de confort si siguranta.

Accesorii (se achizitioneaza separat): Kit Baby Cushion

Dimensiuni: 75,5 x 55 x 104,5 cm - deschis 55 x 30 x 95,5 cm (pliat)
Greutate: 7,6 kg

 

Scaun de masa Siesta 2 in 1 Follow Me

Scaunul de masa Siesta 2 in 1 de la Peg Perego - un scaun ultra compact si multifunctional!

Mai mult decat un simplu scaun de masa, SIESTA este locul unde copilul tau poate dormi, se poate juca in siguranta, poate observa lumea din jur sau poate lua parte la evenimentele din familie, fapt ce-i va asigura o dezvoltare armonioasa.

Recomandat de la nastere pana la 36 luni (pentru o greutate maxima de 15 kg).
Conform cu Norma Europeana EN 12790.

Caracteristici:

  • Scaun ultra compact si multifunctional:
    - De la nastere pana la 6 luni - folositi-l ca un sezlong confortabil;
    - De la 6 luni - utilizati-l ca un scaun de masa destinat timpului de masa, de joaca sau relaxarii;
    - De la 12 luni - scoateti tavita, pentru pozitionarea copiilor la masa langa adulti
  • Tavita dubla - pentru masa si joaca, reglabila in 2 pozitii, cu protectie care impiedica copilul sa isi treaca picioarele pe lateralul scaunului
  • Tavita detasabila si lavabila (poate fi spalata si in masina de spalat vase);
  • Sistem inovator de franare “Stop&Go”: 2 comenzi manuale pentru deblocarea rotilor, care permit scaunului sa fie deplasat cu usurinta oriunde;
  • Sistemul “Stop&Go” ofera posibilitatea de a bloca sau de bloca permanent rotile.
  • Reglabil pe inaltime in 9 pozitii diferite;
  • Spatarul se poate inclina in 5 pozitii;
  • Centura de siguranta in 5 puncte, reglabila pe inaltime;
  • Suport pentru picioare reglabil in 3 pozitii, cu pozitie de relaxare pentru nou-nascuti;
  • Dotat cu separator anatomic pentru picioare pentru un plus de siguranta;
  • Inchidere compacta, simpla, centralizata pe butoanele laterale;
  • Usor de depozitat - pliat; ocupa putin spatiu;
  • Husa din piele ecologica bine captusita pentru confort maxim, tratata antialergic.

Dimensiuni: 75 x 60 x 104,5 cm, 30 x 86 cm (pliat)

Greutate: 10,5 kg

Sex: Unisex

Varsta: 0 - 3 ani

 

Scaun de Masa multifunctional Activa Evo

Este un scaun de masa multi-functional care poate fi utilizat atat ca scaun de masa, cat si ca scaun cu masuta pentru joaca.

Scaunul de masa pentru copii Activa, este foarte popular fiind premiat de mai multe ori de catre juriile specializate. Este un scaun de masa multi-functional care poate fi utilizat atat ca scaun de masa, cat si ca scaun cu masuta pentru joaca.
 
Caracteristici generale scaun de masa copii Activa Evo:
-Scaun masa reglabil in 3 pozitii diferite ale spatarului 
-3 pozitii diferite ale tavitei 
-Ham cu prindere in 5 puncte
-Husa este realizata din materiale textile de cea mai buna calitate, fiind o combinatie intre poliester si bumbac astfel incat sa lase pielea copilului sa respire si in acelasi timp sa fie usor lavabila.
-Materialul textil matlasat poate fi inlaturat pentru a fi spalat.
-Poate fi modificat ca o mica masa cu scaun pentru joaca .
Include:
-tavita pentru masa
-tavita pentru joaca
Scaunul poate fi utilizat si individual.
Colturile sunt rotunjite pentru a evita riscul de accidentare.
Disponibil in culori varíate .
Caracteristici tehnice scaun de masa copii Activa Evo: 
Dimensiuni cand este desfacut: 53 x 58 x 104 cm
Grupa: 6 luni + (maxim 36 luni)
 
 

Scaun de masa multifunctional din lemn

 

East Coast Scaun de masa multifunctional, fabricat din lemn dur de arbore de cauciuc.

Un scaun de masa convertibil, ce se tranforma simplu si rapid dintr-un scaun inalt de masa pentru copiii mici, intr-un scaunel cu spatar si masuta pentru activitatile de joaca ale acestora, ceea ce permite o folosire mai indelungata decat scaunele de masa obisnuite.
Muchiile rotunjite si finisajele detaliate definesc nivelul ridicat al calitatii acestui produs.
 
Dispune de o tavita de masa, detasabila si reglabila in 3 pozitii, suport pentru picioare si sistem complet de centuri de siguranta.
 
Fabricat din lemn dur de arbore de cauciuc - Hevea Brsiliensis (Rubberwood - lemn de culare naturala, deschisa, cu densitate medie, folosit in general la fabricarea jucariilor, a scaunelor de masa sau a pieselor de mobilier) Acesta provine din plantatii prietenoase cu mediul inconjurator, fiind una din putinele specii care este imediat replantata, dupa ce a fost taiata.
 
Recomandat incepand cu varsta de 6 luni.
 
Dimensiuni: 87 (inaltime) x 48 (latime) x 55 cm (adancime maxima cu tavita extinsa la nivelul maxim)
 
 

Scaun de masă Tatamia Follow Me

 

Tatamia poate fi folosit ca un sezlong confortabil, ca balansoar relaxant si ca scaun de masa ultra compact si multifunctional!

Caracteristici:

  • Cel mai nou scaun Peg Perego ultra compact si multifunctional:
    - De la nastere pana la 6 luni (greutate maxima a copilului de 9 kg), folositi-l ca un sezlong confortabil sau ca un balansoar;
    - De la 6 luni pana la o greutate maxima a copilului de 15 kg, utilizati-l ca un scaun de masa destinat mancarii, timpului de joaca sau dormitului;
    - De la 12 luni scoateti tavita, pentru pozitionarea copiilor la masa langa adulti;
  • Singurul scaun de masa care poate fi transformat in balansoar;
  • Tavita dubla - pentru masa si joaca, reglabila in 2 pozitii si prevazuta cu protectie care impiedica copilul sa isi treaca picioarele pe lateralul scaunului;
  • Tavita detasabila si lavabila (poate fi spalata si in masina de spalat vase).
  • Sistem inovator de franare “Stop&Go”: 2 comenzi manuale pentru deblocarea rotilor, care permit scaunului sa fie deplasat cu usurinta oriunde; 
  • Buton de blocare/deblocare a franei;
  • Reglabil pe inaltime in 9 pozitii diferite;
  • Dotat cu separator anatomic pentru picioare pentru un plus de siguranta;
  • Spatarul se poate inclina in 4 pozitii oferind flexibilitate si confort;
  • Centura de siguranta in 5 puncte, reglabila pe inaltime;
  • Suport pentru picioare reglabil in 3 pozitii, cu pozitie de relaxare pentru nou-nascuti;
  • Inchidere compacta, simpla, centralizata pe butoanele laterale;
  • Usor de depozitat - pliat; ocupa putin spatiu;
  • Husa din piele ecologica bine captusita pentru confort maxim, tratata antialergic. 

Dimensiuni: 78 x 59 x107 cm, 35 x 94, 59 cm (pliat)

Greutate: 14 kg

Concluzii

Pentru ca bebelușul tău să înceapă etapa diversificării cu bine, este extrem de important să alegi scaunul de masă potrivit. După ce ai parcurs acest ghid, îți va fi mult mai simplu să decizi care este cea mai bună opțiune pentru nevoile familiei tale. Comandă online de pe BebeArt.ro, locul unde găsești scaune de masă ergonomice, cu certificare, pentru fete și băieți.